Säkra hemmet mot oväntad fara

De flesta hushåll har idag en brandvarnare placerad på ett smart ställe i förhållande till kök och vardagsrum som varnar om en brand bryter ut. Det är idag t.o.m. vanligt med flera brandvarnare utplacerade på olika ställen i hushållet för att öka chansen att upptäcka branden i tid.

Att säkra upp sitt hem mot oväntade faror är ingen dum idé. På samma sätt som att en brand kan bryta ut i köket, vardagsrummet eller någon annan stans i hushållet så finns det fler sätt att skydda sig.

Gaser

gasvarnare
Exempel på en liten gasvarnare

En gasvarnare är något alla kanske inte hört talas om men är en apparat som kan upptäcka läckage av t.ex. butan, propan och metan.

Just tunga gaser som gasol som används i en mängd olika utrustningar i allt från kök till spisar är typiska riskområden. Ett gasolkök kan förekomma i allt från vanliga bostadshus till fritidshus men även i båtar och husbilar. Att ha en gasvarnare som varnar vid ett läckage är en säkerhet du inte vill tumma på om gasolen används inomhus.

Just gasolen är en tung gas som lägger sig längs marken och trycker undan syret vilket ger en kvävande effekt. Även om gasolen i sig inte är farlig att andas in är bristen på syre livsfarlig. Vid ett läckage i en bostad eller husbil kan det innebära livsfara om detta inte upptäcks i tid.

En gasvarnare som är lågt placerad (nära golvet) kommer tidigt att upptäcka ett läckage innan det riskerar att bli ett gigantiskt problem. Har man en gasolspis kan man på förhand ha tänkt ut hur man kan vädra undan gasen om ett läckage skulle uppstå.

Det finns en mängd olika gasvarnare att välja på och vad som passar bäst beror på vad du ska ha den till. I hus och stugor kan en viss variant passa bäst medan en annan gasvarnare är mer lämpad för husbilar och båtar. På gasvarnare.se kan du läsa mer om vilka olika modeller där finns.

En stor fördel med gasvarnare är att de inte är dyra och att batteritiden ofta håller i många år, precis som brandvarnare. Det blir helt enkelt en billig livsförsäkring.

Om du vill lära dig mer om riskerna med olika gaser så har AGA bra information om det.

Hemlarm

En annan oväntad fara är inbrott, eller det kan innebära det om du har otur. Det kan även påverka ens känsla av trygghet i sitt hem och att vara med om ett inbrott brukar kännas kränkande på ens integritet och trygghet.

Inbrottstjuvar är inte dumma, de väljer hellre att göra inbrott där det inte finns något hemlarm kontra ett hus där det finns larm. Konsekvenserna av att bryta sig in i en bostad med larm kan vara förödande om där finns väktarpersonal i närheten som snabbt kan tillkalla polis. Även grannarnas uppmärksamhet och möjlig videokamera kan ställa till problem.

Hemlarm finns att köpa genom abonnemang men du kan även sätta upp ett eget system som rapporterar till din mobiltelefon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.