Anpassa webbplatsen
Projekt Karin - ett nationellt projekt för kvinnofrid

Polisanmälan och utredning

På Karin kan du som utsatts för våld i en nära relation eller ett sexuellt övergrepp göra en polisanmälan och få brottet utrett.
Hur går en anmälan till?
Om du själv eller någon du känner har blivit utsatt för brott eller blivit hotad, ska du anmäla det till Polisen. Anmälan kan göras direkt på Karin vardagar klockan. 08.00-16.00 eller på Porslinsgatan 6 under kvällar och helger.

Du kan även ringa Polisen på 114 14 eller 112 om det är akut. Du kan också vända dig till direkt till polisstationen där du bor. Om du vill kan du även be en person du har förtroende för om hjälp, till exempel en vän eller arbetskamrat.

Vad händer sen?
Efter att Polisen har tagit emot din anmälan kommer du att kallas till förhör för att berätta mer. Under polisförhöret är det viktigt att du berättar så utförligt som möjligt om vad som har hänt. Vilken form av hot, våld eller annat brott har du blivit utsatt för? Av vem eller vilka? Har det pågått länge? Finns vittnen? Har någon skadat dig? Hur? Den typen av frågor är viktiga att få svar på för att ärendet ska kunna leda vidare.

Förundersökning
När polisen fått svar på alla frågor inleds brottsutredningen, eller förundersökningen. Det är ett samarbete mellan polisen och åklagaren. När förundersökningen är klar beslutar åklagaren om det finns tillräcklig bevisning för att den som misstänks för brottet ska kunna åtalas. Ett åtal leder till muntlig förhandling i tingsrätten, det som kallas rättegång. Där förhörs du, den tilltalade (den som är åtalad) och eventuella vittnen. Sedan gör domstolen sin bedömning och fäller domen. Om du, eller den tilltalade, inte är nöjd med tingsrättens dom kan den överklagas till hovrätten.

Vad händer om anmälan läggs ner?
Det händer att ärenden läggs ned i brist på bevis. Det betyder inte att polis och åklagare inte tror på den utsattes berättelse, utan helt enkelt på att det inte går att driva ett ärende till åtal om det saknas tillräcklig bevisning eller vittnen som stöder den utsattes berättelse.

Läs mer om Polisens arbete kring brott i nära relationerlänk till annan webbplats

Kontakt

Koncept Karin

Öppettider
Vardagar kl 08.00-16.00

Reception
Tel. 040-56 41 00.

Besöksadress:
Drottninggatan 18, Malmö

Övrig tid

Behöver du hjälp akut, ring:
112

Polisen
Under kvällar och helger kan polisanmälan göras på Porslinsgatan 6, Malmö

Malmö stad
Kriscentrum Malmö
Jourtelefon:040-29 09 99

Polismyndigheten i Skåne, 205 90 Malmö. Besöksadress: Projekt Karin, Drottninggatan 18.