Bonus på kreditkort är förvirrande bra

Har ni precis som jag också haft en negativ inställning till kreditkort över lag? Att det användas av personer som har gott om pengar och är bekväma eller att det används av personer som inte borde använda kreditkort för att de inte kan hantera sitt spontana shoppingsug?

Jag kan med handen på hjärtat erkänna att jag haft väldigt dålig koll på kreditkort och vilka fördelar där faktiskt finns med kreditkort. När jag hörde ordet bonus i samband med kreditkort antog jag direkt att det var något som var missgynnande för konsumenten, men jag har uppenbarligen haft fel här.

Ett kreditkort är ett betalkort som normalt sätt är ett VISA eller Mastercard. När du använder kortet och handlar med det så görs alla köp på kredit och du betalar först kostnaden i efterhand när du får hem en faktura (eller som e-faktura idag).

Kreditkortsföretagen tjänar pengar på när du vill utnyttja kortet genom att göra större köp och sedan delbetala köpet över flera månader. I övrigt tjänar det inte mycket pengar på dig som konsument och vissa utfärdar inte ens årsavgift för korten.

Bonusar gör kreditkorten bra

Jämför KreditkortBonusar på kreditkorten gör att de helt plötsligt är fantastiskt bra att göra köp med och blir bättre än att använda vanliga bankkort där pengarna dras från ditt konto direkt. Du kan alltså tjäna pengar på att använda ditt kreditkort vid shopping snarare än att betala normalt.

Bonusar låter förvirrande i sig och olika banker och utgivare av kreditkort har olika bonusar och fördelar för dig som konsument. Det lättaste är nästan att utgå från en lista för att hitta det bästa kreditkortet med bonus för dig.

En del kreditkort med bonus ger t.ex. 1% återbäring på nästan alla köp. Ibland ges en större återbäring på restaurangbesök där vissa kort ger upp till 5% och även drivmedel när du tankar via olika bensinbolag kan ge ersättning när du använder ditt kreditkort.

För dig som gör stora köp varje månad i form av kläder, restaurangbesök, utekvällar, resor och andra inköp så kan det snabbt bli en hel del pengar som du ”får tillbaka” varje år. Jag trodde inte riktigt på detta själv för jag förstår inte hur de tjänar pengar på det alls men det gör dem på de som väljer att dela upp och återbetala köp över längre tid.

Låt säga att du har en bra lön, äter lunch ute varje dag och har många andra utgifter så du spenderar 10 000 kronor i månaden med ditt kort. Bara med 1% återbäring får du tillbaka 1200 kronor om året bara för att du väljer att betala med kreditkortet istället för ditt vanliga bankkort.

Förutom bonusar och andra förmåner så handlar du alltid säkrare med ett kreditkort än med ett vanligt betalkort. Ofta ingår det reseförsäkringar på kreditkorten med eller så finns det förmånliga försäkringar att köpa till.

Jag har nu jämfört Remember och Bank Norwegian ett tag och beslutat mig för att prova Remember 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.