Att tänka på vid köp av bostad

Funderar du på att köpa din första bostad och vet inte riktigt vad du står inför? I så fall är du inte ensam och de flesta som väljer att köpa sin första bostad blir lätt nervösa över alla termer och lagar som finns kring ett bostadsköp.

Även om där finns en del att tänka på och en del att förstå så är det inte så svårt som det först kan verka vara. Det skadar inte att vara påläst och har lite grundläggande information om vad som gäller. Det kommer göra det lättare att prata med mäklare, förhandla priser och även din ränta.

Lånelöfte

Att titta på bostad kan man såklart göra spontant på Hemnet eller liknande tjänster online. Det kan vara ett bra tidsfördriv för den som är intresserad av att köpa en bostad men för den som verkligen är på jakt efter en bostad bör man först skaffa ett lånelöfte från sin bank. Först när du vet hur mycket du får låna vet du vilka objekt som är intressanta.

Det kan vara bra att veta att ett lånelöfte inte är ett muntligt eller skriftligt avtal mellan dig och banken. Det är alltså egentligen inget löfte och banken kan dra sig ur även om de väldigt sällan gör detta så länge din ekonomiska situation inte förändras. Ett lånelöfte är alltså bara ett riktmärke för vad normalt sätt du skulle få lov att låna och som de sällan drar tillbaka.

Att förhandla med sin bank är svårt första gången och här skadar det inte att vara påläst. Finansinspektionen ändrade för ett antal år sedan reglerna vilket tvingar bankerna att lista snitträntan på sina bolån, men de brukar även ha en listränta och dessa två ska inte blandas ihop.

Det är alltså snitträntan du ska titta på och sen försöka skaffa dig en egen uppfattning om huruvida du står i förhållande till medelsvensson. Om du inte hittar snitträntan hos din bank, kontakta dem och be dem skicka den till dig.

Visning

Visning av en bostad kan man gå på innan man är beredd att faktiskt köpa något. Många anser att det är bra att gå på flera visningar och vara allmänt intresserade av objektet. Givetvis ska man besöka sådana visningar som ligger i den klass som man riktar inte sig på att faktiskt köpa.

Visningar för ett objekt brukar hållas ett par gånger och är man intresserad brukar man kunna få till en extra visning om man kontaktar mäklaren i tid. De flesta som säljer bostäder och hus vill ha så många spekulanter och budgivare som möjligt.

Vid en visning kan man fråga om en mängd saker som gäller bostaden. Allt ifrån områdesfrågor, fastighetens förening till renoveringar och annat som är intressant att veta. Är ni verkligen intresserade av ett specifikt objekt och det är ert första köp, hör med någon som ni känner är kunnig som kanske kan följa med. Ofta har dessa personer bra frågor och input gällande en bostad som man själv kanske inte hade kommit på alls eller först när de är försent.

Pantbrev och lagfarter

Om du ska köpa bostad så har du säkert hört talas om pantbrev och lagfarter. För många som är förstaköpare så är detta ett ovant koncept som man kanske inte har koll på alls. Men det är väldigt viktigt att ha koll på detta då det innebär utgifter för dig som köpare.

Pantbrev är dokument som gör att du kan ge banken bostaden som säkerhet i utbyte mot ett förmånligt bolån. Därför måste beloppen för pantbreven vara minst lika stora som ditt bostadslån och detta gäller köp av hus. Som köpare tar du över de pantbrev som finns tidigare vilket är bra för det minskar dina utgifter men om du behöver nya pantbrev för att de gamla inte är tillräckligt stora måste du betala för detta.

Om huset du köper inte har några pantbrev eller om de är på väldigt låga belopp så kan det bli en hel del pengar.

Lagfart är en registrering av ägarbyte av den mark huset står på och gäller således inte bostadsrätter och du hittar bra information hos ekonomifokus.se gällande detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.